ABOUT INDEXING BOARD ARCHIVES AUTHOR GUIDELINES SUBMIT PAPER AUTHOR'S PAGE NEWS, EVENTS CONTACT
REVISTA DE CHIMIE
Cite as: Rev. Chim.
https://doi.org/10.37358/Rev.Chim.1949

OSIM Nr. R102355
ISSN Online 2668-8212
ISSN Print: 1582-9049
ISSN-L: 1582-9049

REVISTA DE CHIMIE Latest Issue

LATEST ISSUE >>>

   Volume 74, 2023
   Volume 73, 2022
   Volume 72, 2021
   Volume 71, 2020
   Volume 70, 2019
   Volume 69, 2018
   Volume 68, 2017
   Volume 67, 2016
   Volume 66, 2015
   Volume 65, 2014
   Volume 64, 2013
   Volume 63, 2012
   Volume 62, 2011
   Volume 61, 2010
   Volume 60, 2009
   Volume 59, 2008
   Volume 58, 2007
 
<<<< back


In Memoriam Margareta Nicolau 1945 - 2013

Margareta Nicolau
Domnul Dumnezeul meu, da-mi lupta!
Jean Jaures


O flacara vie s-a stins, Margareta Nicolau, doctor, Director al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industrială - ECOIND, Bucuresti.

Nascuta in 1945 intr-o comuna de langa Galati, Margareta Nicolau a absolvit ca student eminent in specializarea chimie organica Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Bucuresti. Si-a inceput activitatea profesionala ca cercetator in chimie iar dedicatia si pasiunea sa pentru cercetare s-au concretizat intr-o serie de rezultate notabile in domeniul sintezei si caracterizarii compusilor acrilici. Pe baza acestor rezultate originale a realizat o serie de lucrari publicate in reviste de specialitate precum si brevete ce au condus la acordarea prestigiosului Premiu "Gheorghe Spacu" al Academiei Romane in anul 1978. Metodele si tehnologiile dezvoltate de Margareta Nicolau au fost ulterior implementate la nivel industrial.

Pe parcursul activitatii sale de cercetare in cadrul Industriei de Celuloza si Hartie precum si in cadrul Centrului de Cercetare Dezvoltare al Armatei Romane a demonstrat acelasi spirit combativ si imaginativ pentru inovare si largirea orizontului chimiei romanesti. Inca o data, munca sa de cercetare s-a materializat in numeroase articole, premii si brevete.

Incepand cu anul 1982, Margareta Nicolau a lucrat in cadrul Institutului de Cercetare si Proiectare pentru Epurarea Apelor Reziduale (ICPEAR) - redenumit Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industriala - ECOIND, din anul 1990. Margareta Nicolau a condus echipe de cercetatori talentati, fapt ce a contribuit decisiv la structurarea unei echipe deosebite recunoscuta la nivel national si international.

Pas cu pas, acumuland expertiza stiintifica, tehnica si economica direct din rezolvarea problemelor practice si indeplinind cercetari dificile, Margareta Nicolau si echipa ECOIND au dobandit statutul si prestigiul de azi ale unuia dintre cele mai de succes Institute de Cercetare Dezvoltare din Romania.

Obiectivele cercetarilor au acoperit un domeniu larg, de la probleme specifice de poluare ale industriilor petrochimice, chimice organice / anorganice, metalurgice etc. pana la evaluarea accidentelor de mediu sau dezvoltarea de politici si strategii pe termen lung pentru cele mai importante sectoare industriale din Romania.


Din nou, munca sa ca lider al echipei ECOIND in realizarea a sute de proiecte de cercetare a condus la un numar mare de lucrari stiintifice publicate, brevete si premii obtinute: peste 230 de publicatii (articole si comunicari in cadrul evenimentelor stiintifice din Romania sau internationale), 24 de brevete acordate (plus 4 in faza de aprobare), 8 premii acordate de catre Academia Romana, Societatea Romana de Chimie sau la diferite evenimente stiintifice nationale si internationale.

Incepandu-si cariera profesionala ca simplu cercetator stiintific, Margareta Nicolau a urcat scara ierarhica pas cu pas ajungand in anul 1990 in pozitia de Director General al ECOIND.

Fiecare pas pe aceasta scara a insemnat nu numai acumularea de cunostinte tehnice si know-how profesional, nu numai castigarea de lupte in domeniul stiintific dar si oportunitatea de a activa si implementa propria sa viziune in domeniul ecologiei industriale (un domeniu cunoscut drept multidisciplinar, complex, dens si dificil) si anume: mediul si ecologia trebuie sa devina parte a oricarei activitati umane, sa prevaleze asupra profitului si avantajelor economice, trebuie sa fie intelese de catre toti specialistii si sa devina modul acestora de gandire si de viata. Sa iti pese de mediu si de habitatele naturale nu insemna, pentru Margareta Nicolau, numai minimizarea ratei de generare a deseurilor dar si gasirea de solutii pentru a le transforma in resurse valoroase, prin implementarea metodelor moderne de abordare (de exemplu simbioza industriala).

Numeroasele proiecte finantate de entitati nationale si internationale (cum sunt Organizatia Natiunilor Unite, Organizatia Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala, Uniunea Europeana) si conduse de catre Margareta Nicolau drept Director de Proiect sau ca membru in echipa de lucru, au confirmat corectitudinea acestei viziuni.

O remarca speciala trebuie facuta legat de proiectul condus de catre Margareta Nicolau in ultimii sai ani de activitate: dezvoltarea unei infrastructuri moderne de cercetare dedicate ecologiei industriale. A lasat aceasta infrastructura drept mostenire generatiilor viitoare de cercetatori in domeniul protectiei mediului cu visul ca aceasta va deveni un pol de excelenta pentru cercetarea de mediu la nivel international.

Margareta Nicolau a fost o figura speciala printre managerii din Romania, o efigie care desi dificila si solicitanta trebuie sa devina un model de urmat.

Cunostea in cel mai mic detaliu fiecare proiect realizat de catre ECOIND fie ca acesta era in domeniul chimiei, biologiei, ecologiei, strategiilor de dezvoltare durabila etc. Priceperea ei speciala, cunoasterea si dragostea sa pentru natura umana i-a permis sa stranga in jurul sau, sa pastreze si sa conduca specialisti cu caractere foarte diferite. Cercetatorii stiintifici sunt in general recunoscuti drept independenti si reticenti in acceptarea altor membri in cadrul unei echipe deja formate.

Dar, sub conducerea Margaretei Nicolau cercetatorii stiintifici din ECOIND au devenit un grup solid cu experiente complementare, ce actioneaza impreuna, impartasind aceeasi viziune, spre un obiectiv comun.

Margareta Nicolau a cautat intodeauna calitatea de top si perfectiunea, mai presus de certificarile ISO ale ECOIND, aceasta abordare concretizandu-se intr-o noua cale spre excelenta in cercetare. Aceasta abordare speciala insemna lupta cu mediocritatea, rutina si suficienta.

Din pacate, pe langa aceasta, Margareta Nicolau a mai avut de purtat o lunga si dureroasa lupta cu o boala necrutatoare.

Pe langa experienta stiintifica, tehnica, economica si in cunoasterea oamenilor, pe langa lupta neobosita de a fi cel mai bun, Margareta Nicolau a fost o persoana foarte religioasa.

Ea a urmat neabatut invataturile Sfintilor Parinti ai Bisericii noastre, crezand cu tarie ca acestia ne insufla disciplina, controlul, stapanirea corpului si a mintii, care trebuie sa conduca, sa ilumineze si sa ghideze fiecare fiinta umana in fiecare moment al vietii sale.

Fie ca Dumnezeu sa-i odihnesca sufletul mare si bun si sa ne ajute sa invatam cum sa purtam si sa raspandim mai departe flacara spiritului ei!


Revista de Chimie, vol. 64 , no. 9, 2013
<<<< back
 
PUBLISHING SECTION
Author Guidelines
 * Paper Drafting
 * Paper Template
 * Ethical Statement
 * Paper Submission
Ghidul Autorului (ro)
Submit Paper
Author's Page
Publishing Ethics
Peer Review Process
Open Access & Archiving Policy
 Search Authors
 LATEST NEWS
REvista de Chimie NUMAR OMAGIAL PETRU PONI.. detalii
REvista de Chimie Revista de Chimie - 70 de ani de aparitie neintrerupta.. detalii
dictionar English-Romanian Dictionary for Mechanical Engineering
(download pdf)
  News, Events
Crossref Member Badge
 DOI  logo
 Gold Open Access | Source=http://www.plos.org/  | Author=art designer at PLoS
Creative Commons License
 Conferences of Contemporary
 Chemistry
 Biblioteca Chimiei
 Materiale Plastice